טאבון הוא אחד מאמצעי הבישול הקדומים בעולם, למרות שהעולם לא מפסיק להשתנות, דווקא תנור האבן המעוגל, עדיין עושה היום, פחות או יותר מה שעשה לפני 3000 שנה ועדיין עושה גם היום בחברות מסורתיות מסוימות. ואכן, הטאבון עושה קאמבק וחובבי קולינריה שאוהבים לצאת מהקופסה ולהשקיע במטבחי חוץ מאמצים את הטאבון. ניתן להכין בטאבון המון מאכלים, אבל כדי להדגים את העקרון אנחנו נדבר היום על המאכל הכי בסיסי שאפשר – המצה.
קמח, מים ואהבה
המצות שאנחנו מכירים מסיפור יציאת מצרים ואוכלים כל שנה במהלך הפסח, הן במובנים רבים המאכל הבסיסי מכולם. מאחר שמוותרים על שלב ההתססה של הבצק כל מה שצריך זה קמח, מים (מומלץ גם קמצוץ מלח) ואהבה – את זה הטאבון מספק בגדול.
מרדדים את הבצק, בוצעים אותו לכדורים קטנים, מחממים את הטאבון ומשטחים ומדביקים את כדורי הבצק לאבן הטאבון. תוך שתי דקות יש לכם מצה טרייה בעבודת יד.
איך מכשירים טאבון לפסח?
מאחר שבישראל יש הרבה מאוד שומרי מצוות ושומרי מסורת, שאלת ניקוי הטאבון (באופן כללי וגם ספציפית הכשרות וההכשרה לפסח) היא משהו שאנחנו נתקלים בו הרבה ולכן מצאנו לנכון להעניק לו תשובה מקיפה.
בשונה ממטבח רגיל בו קל יחסית לבצע הפרדה בין בשר וחלב כשעובדים עם טאבון ההפרדה הזו יותר מסובכת. יש כאלו שמראש יגדירו את הטאבון וישתמשו בו ככלי בשרי (לצליית נתחים) או חלבי (להתמקצע בפיצה), במקרה של מצה הבעיה הזו אינה קיימת – אך יש כמובן את שאלת ההכשרה לפסח.
בעקרון תהליך ההכשרה מתחלק לניקוי הטאבון וליבון הטאבון
ניקוי הטאבון
כשמבצעים הכשרה לפסח חשוב שהניקיון יהיה יסודי מבפנים ומבחוץ תוך מתן דגש מיוחד לניקוי האבן.
ליבון הטאבון
אחרי שמנקים עוברים לשלב הליבון שהוא מקביל להגעלת הכלים המוכרת. הרעיון הוא לחמם את הטאבון לטמפרטורה בה גם אם חמק גרגיר חמץ אין סיכוי שהוא ישרוד. יש הגורסים שטמפרטורת בישול מספיקה לליבון, יש כאלה שחושבים שהטמפרטורה היא כזו של מאות מעלות – עד שהטאבון ומאדים ומלבין.
נציין שעל פי מנהג האשכנזים קיים גם שלב שלישי בהכשרת טאבון לפסח והוא לאופן השימוש בטאבון. למשל עם הטאבון היה חלבי ועבר הכשרה כדי שישמש כטאבון בשרי – על פי מנהג האשכנזים עדיין אסור שיהיה מגע ישיר בין אבן הטאבון לבשר ונדרש להניח אותו על כלי בשרי שלגביו אין חשש.
אתם לא חייבים לעשות את זה בעצמכם!
אגב, אם אתם רוצים להכשיר טאבון לפסח ולא בא לכם להתאמץ יש פיתרון פשוט. אתם מוזמנים להשתמש בשירותים שלנו, קל קלין. אנחנו מתמחים בניקיון ואחזקה של מטבחי חוץ וזה כולל את כל מה שקשור לניקוי והכשרה של טאבונים.
