בשונה ממכשירי בישול אחרים שפוגשים במטבחי חוץ, הטאבון נולד בחצר האחורית שלנו. הוא מתבסס על תנורים קדומים שהעיקרון העבודה שלהם שלהם פשוט – הימנעות מאש ישירה וחימום אבן שעליה מתבצע תהליך הבישול. כשזה מגיע לאפיה של לחמים או פיצות כמו גם בישול ארוך בסגנון המטבח הים תיכוני, אין לטבון מתחרים ולכן בשלנים שרוצים לעלות שלב מאמצים אותו בהתלהבות בשנים האחרונות. שוקלים להצטייד בטאבון? הנה כמה דברים שכדאי לקחת בחשבון.
איזה סוגי טאבונים קיימים?
מאחר והטאבון מלווה אותנו כבר לפחות 3,000 שנים, קיימים עשרות סוגים של טאבונים בעיצובים שונים וצורות שונות. יש כאלה שמאמצים את המראה של הטאבון המסורתי האותנטי וכאלה בעיצוב הייטקי. המשותף לכולם: המזון מתבשל או נאפה על אבן חמה.
בחירת שיטת הפעולה
בהמשך לסעיף הקודם אפשר להגדיר סוג טאבון גם לפי סוג האנרגיה שהוא צורך: חשמל, גז או פחמים.
טאבון חשמלי
בדרך כלל טאבון חשמלי יהיה טאבון קטן לשימוש ביתי בתדירות נמוכה. אם פעם בשבועיים אתם רוצים להכין פיצה למשפחה – זה כנראה הטאבון בשבילכם.
טבון גז
לרוב טאבון גז יהיה יותר מתקדם מטאבון חשמלי והוא כבר שייך לקטגוריה מקצועית או חצי מקצועית לבשלנים יותר מתקדמים שגם משתמשים בו בתדירות יותר גבוהה. שימו לב שממש לא מומלץ לחבר טאבון לבלוני גז וההמלצה החד משמעית היא שטאבון גז יהיה מחובר לתשתית גז קבועה.
טאבון פחמים
טאבון פחמים (או בולי עץ) הוא לרוב טאבון יותר גדול ומקצועי ויהיה חלק ממארג רחב יותר של מטבח חוץ. טאבון כזה מחייב הבנה והקפדה רבה יותר, אך גם בעל הפוטנציאל הקולינרי הגדול ביותר.
טאבון נייד או בנוי?
במטבחי חוץ רציניים נהוג להתקין טאבון בנוי. כלומר יחידה קבועה ובנויה. טאבונים מהסוג הזה בדרך כלל יפעלו על בסיס גז או פחמים.
מחיר
כמו בכל מוצר אחר גם כשזה מגיע לטאבון מחיר הוא שיקול מרכזי בקניה. בגלל המגוון הרחב גם המחיר יכול לנוע ממאות שקלים עבור טאבון חשמלי קטן ועד עשרות אלפי שקלים לטאבון בנוי איכותי. כלומר, הגדרת התקציב תמיד תהיה אישית. המלצה שלנו: התאימו את התקציב לתדירות השימוש בטאבון ואופי השימוש בו (וכמובן, ליכולת הפיננסית שלכם).
אופי השימוש
האם אתם רוכשים את הטאבון בשביל להכין פיצה לילדים או לעשות אירועים קולינריים גדולים בחצר? אופי השימוש והאירוע יכתיב את סוג הטאבון.
שימו לב לאבן
האבן, קרי משטח האפיה משמש כמעביר חום והוא הרכיב הכי רגיש והכי חשוב בתנור. מומלץ לבחור אבן איכות טאבון איכותית עמידה בטמפרטורות גבוהות ובעלת יכולת בידוד גבוהה במיוחד.
ניקיון ותחזוקה
חשוב לנקות ולתחזק את הטאבון (עם תשומת לב מיוחדת לאבן של הטאבון) באופן סדיר או להיות בקשר עם גורם המתמחה בתחזוקה של מטבחי חוץ. כמו למשל, קל קלין.
