הרעיון במעשנה, מכל סוג או דגם, הוא להימנע ממגע ישיר של הבשר עם האש ולהסתמך על הטמפרטורה של העשן כדי לצלות את הבשר באופן איטי ששומר עליו עסיסי ומוסיף לו ארומה מעושנת. אחרי שזה נאמר, את הקונספט העתיק הזה ניתן לממש באמצעות מספר גישות טכנולוגיות. במאמר קצר זה סקרנו עבורכם את קטגוריות העל של המעשנות. קחו בחשבון שבכל קטגוריה תמצאו הרבה מאוד דגמים ותת קטגוריות ברמות מחיר ואיכות משתנות.
הגישה הקלאסית: מעשנת פחמים
מבחינות רבות מעשנת הפחמים היא גם המעשנה האותנטית מכולן. שורשיה מתחקים אלפי שנים אחורה עוד בטרם הייתה ההיסטוריה הכתובה וציידים לקטים גילו שניתן לעשן בשר ציד, תחילה מעל אש פתוחה ובהמשך בביתני ומתקני עישון ייעודיים שמעשנת הפחמים המודרנית היא היורשת הטבעית שלהם.
יתרונות:
היתרון הכי משמעותי במעשנת פחמים הוא בגזרת הטעם. בפשטות: מעשנת פחמים מאפשרת לבשר לספוח את הארומה הנוכחת ביותר ומאפשרת לכם לשחק עם סוגי העץ ובכך להשפיע על הטעמים. בנוסף, מעשנה כזו פשוטה לניקוי כי היא פשוטה להרכבה ואינה כוללת מבערים וחלקים אחרים מורכבים לניקוי ותחזוקה.
חסרונות:
צריך להשגיח ולשמור על האש, היא אינה ידידותית לסביבה וקשה לתפעל אותה במזג אוויר חורפי.
טיפ לניקיון: לאחר שהתקררה לגמרי, הוציאו את שאריות הפחם והאפר עם מברשת פלדה או כף ייעודית, ונקו את הרשתות עם מים חמים וסבון. לניקוי מעשנות מקצועי הקליקו כאן.
פחמים עם טוויסט: מעשנת פלט
מעשנת פלט היא וריאציה של מעשנת פחמים, כלומר בשורה התחתונה יש שריפה של חומר בעירה מבוסס עץ. אך מעשנת הפלט הרבה יותר מתקדמת וטכנולוגית. כלומר, בעוד מעשנת פחם קלאסית מתודלקת בפחם או בולי עץ, במעשנת פלט מכניסים שבבי עץ ייעודיים שנדלקים על ידי מנגנון פנימי. התוצאה מאוד דומה לזו של המעשנת הקלאסית, הדרך מרגישה יותר נונשלנטית.
יתרונות:
קלה לשימוש ומאפשרת שליטה ובקרה טובה על הבשר והטמפרטורה וניתן לתכנת אותן ולייצר עבודה באוטומציה (ועישון הוא לעיתים תהליך מאוד ארוך).
חסרונות:
דורשת תחזוקה שוטפת אחרי כל שימוש ולא תמיד קל להשיג את שבבי העץ שגם דורשים חלל אחסון גדול.
טיפ לניקיון: רוקנו את מיכל השבבים, שאבו שאריות פיח מהתא הפנימי בעזרת שואב יבש, ונקו את הרשתות עם ספוג לח וחומר ניקוי עדין. לניקוי מעשנות מקצועי הקליקו כאן.
האופציה הפשוטה והבטוחה: מעשנת חשמלית
בשונה ממעשנת פחם במעשנת חשמלית לא מתבצעת שריפה של חומר אורגני. למעשה מדובר בסוג של תנור שמחמם תא שבו יש חומר בעירה שמתחמם ופולט עשן שחומו צולה את הבשר.
יתרונות:
קל מאוד לתפעול ומאוד בטוח לשימוש.
חסרונות:
מאחר שהעשן אינו תוצרת של בעירת אש התוצאה תהיה פחות מעושנת ופחות טעימה.
טיפ לניקיון: נתקו מהחשמל, הסירו את מגש האפר ונקו אותו במים חמימים עם מעט סבון, ונגבו את פנים המעשנה במטלית לחה בלבד. לניקוי מעשנות מקצועי הקליקו כאן.
הפשרה המושלמת: מעשנת גז
מעשנת גז היא הפתרון המושלם עבור מי שלא מעוניין להתעסק עם אש בוערת, גחלים וכל הג'אז הזה, ובאותה נשימה רוצה תוצאה קולינרית איכותית וטעימה יותר ממה שתספק מעשנת חשמלית.
יתרונות:
קלה לתפעול, מאוד אמינה ומאוד מדויקת, על פי רוב מאפשרת להגעה של טמפרטורות שאף מעשנת אחרת לא יודעת להגיע, כך שבפועל היא יכולה לתפקד גם כתחליף לתנור.
חסרונות:
צריך לוודא אספקת גז או תשתית גז קבועה ויש אניני טעם שלעיתים יודעים לציין טעם לוואי של גז.
טיפ לניקיון: סגרו את אספקת הגז, הוציאו את המגש עם שאריות השומן, שטפו במים וסבון, ונקו את הרשתות והדפנות הפנימיות עם מברשת לא מתכתית. לניקוי מעשנות מקצועי הקליקו כאן.
