מעשנה ביתית היא חלום של הרבה מאוד קרניבורים. צליה איטית של בשר במעשנה שסופחת את טעמי העשן, היא כנראה הדבר הכי קרוב לאופן הקמאי בו נהגו לצלות (ולאכול) בשר בהרבה מאוד תרבויות.
העידן המודרני כמעט וחיסל את המסורת הקולינרית הזו. למזלנו, לפני כמה שנים היה מי שהבין ששווה לשמר את המסורת הזו וכך נולדו המעשנות המודרניות.
חלק ממעשנות הבשר המודרניות עושות שימוש בעץ או פחם כחומרי בעירה, אך היום מרבית המעשנות הביתיות המתקדמות פועלות על גז שמקובל כפיתרון הרבה יותר מדויק, בטוח ואקולוגי.
אם יש לכם מעשנת בשר מהסוג הזה, המאמר הזה בשבילכם – כי ניקוי של מעשנת בשרים ביתית היא משימה פחות טריוויאלית ממה שנדמה לכם.
סוגים שונים של מעשנות
כשבאים לדבר על ניקיון מעשנות בשר, חשוב להבין עובדת יסוד. בשונה ממערכות קולינריות אחרות, אין סטנדרט קבוע למעשנות. אפילו כשמדובר במעשנות מבוססות גז, יש דגמים שונים בגדלים שונים, צורות שונות שעשויות מחומרים שונים וכוללים מערכות שונות. כך שקשה לכמת 'מעשנה גנרית'.
אחרי שזה נאמר יש כמה עקרונות על התקפים לניקוי כל סוגי המעשנות. ועוד משהו, ניקוי מעשנה אינה בגדר פינוק אסתניסטי השמור לחולי ניקיון.
נאמר זאת ככה: אם לא תקפידו על ניקיון המעשנה היא תתמלא בשומן קרוש ותתקלקל וכן יהיו גם טעמי לוואי לא נעימים שיוציאו מהעסק את כל הכיף.
סדר והקפדה
נזכיר שהרעיון במעשנה הוא שמדובר בצליה לאורך שעות ארוכות. הקפדה על סדר וניקיון בתהליך תהפוך את ניקיון והחזקת המעשנה בגמר הבישול לקלה ופשוטה ותבטיח שהיא תשרת אתכם בנאמנות שנים ארוכות. אז אם משהו נשפך ומתלכלך על הדרך – העבירו מטלית לחה.
השתמשו בכמה שיותר מדפים ומתקנים נשלפים לאיגום שומן ונוזלים. הרבה יותר קל לנקות את המגשים האלה (לפעמים פשוט אפשר לדחוף אותם למדיח) מאשר את תחתית ודפנות המעשנה.
עבודה עם ציוד, ביגוד וחומרים מתאימים
מעשנה היא קונסטרוקציית ברזל (או מתכת אחרת) מסיבית שהנראות בה בעייתית ויש לה גם עומק משמעותי. אז לפני שמתחילים בניקיון בואו מוכנים.
הצטיידו בבגדים בעלי שרוולים ארוכים (וכאלה שלא אכפת לכם ללכלך עם פיח, שומן או כתמים של ממיסי שומנים), בכפפות ובציוד ניקוי ייעודי כמו מברשת לניקוי גריל וספרי ממיס חומרים (חשוב להתאים את החומר הכי מתאים למעשנה שלכם – לרוב עיון בהוראות היצרן או בגוגל יתן לכם את האופציה הכי מתאימה).
אפשר גם לעשות שאיבה מקדימה (ויש שואבי אבק ייעודיים לניקוי תנורים, גרילים ומעשנות).
להפשיל שרוולים ולתת עבודה
בסופו של יום ניקוי מעשנות בשר זו עבודה שדורשת הפשלת שרוולים שימוש בחומר ניקוי ובהרבה קרצוף. אז קחו את הזמן, עשו את זה בהנאה וביסודיות. אם אין לכם פנאי ואנרגיה לזה, אתם יכולים פשוט להרים אלינו, קל קלין, טלפון וצוות הניקיון שלנו יגיע עד אליכם.
