אחד הטרנדים הקולינריים הכי מעניינים בעשור האחרון הוא אימוץ הטאבון על ידי בשלנים גם בענף המסעדנות וגם במטבחים פרטיים. מדובר בטרנד מעניין, כי הוא בעצם מבטא אימוץ של מסורת עתיקת יומין. משמעות השם 'טאבון' היא 'תנור' בשפה הערבית, אך כשאנחנו אומרים 'טאבון' בעברית, אנחנו מתכוונים לתנור מאוד ספציפי. על פי רוב מדובר בתנור חרס (בגרסאות המודרניות יש שימוש גם בחומרים אחרים) בעל מבנה מעוגל ובתחתיתו אבן (שמתחתיה תא הבעירה) שהחימום שלה הוא המתח לאיכות המיוחדת שלו.
למה ניקוי טאבון היא פעולה חשובה?
כאמור, הטאבון אינו המצאה חדשה ובמזרח התיכון הוא מהווה כלי בישול מרכזי לפחות 4,000 שנה (עם אינספור טאבונים שהתגלו בחפירות ארכיאולוגיות שפועלים ובנויים על פי אותם עקרונות שניתן לפגוש בטאבון המודרני. למעשה, ההבדל העיקרי בין טאבון מודרני לטאבון מסורתי שטאבונים מודרניים לעיתים פועלים על להבת גז. לבישול ואפיה בטאבון הרבה יתרונות, אך יש לו גם חיסרון בולט אחד. כיאה למכשיר שממשק המשתמש התקבע לפני כ-4,000 שנה הניקוי שלו הוא עבודה מפרכת שבעבר עסקו בה עבדים. כמו כל מכשיר בישול הקפדה על הגינה בטאבון היא קריטית וחשוב מאוד לערוך לטאבון ניקיון יסודי לפחות פעם ב-3 חודשים.
כך מנקים טאבון:
שלב הניקוי היבש
כשמנקים טאבון מומלץ להימנע משימוש במים, לכן בשלב הראשון נשתמש בצמר פלדה להסרת הפיח ואז במטליות יבשות. בשלב הזה צריך להפעיל כוח ולחץ, אך חשוב לשים לב ולא להגזים כדי שלא לפגוע בציפוי העוטף חלקים בטאבון.
השלב הרטוב
כמו שציינו, הטאבון לא אוהב רטיבות, לכן השאיפה היא להימנע מהשלב הרטוב. בפועל, הרבה פעמים קשה להסיר את כל הפיח והשאריות הקרושות באמצעות ניקוי יבש בלבד (בלי לפגוע בציפוי הטאבון). לכן, כאשר הניקןי היבש מיצה את עצמו ועדיין יש שאריות פיח יש לבצע ניקוי רטוב באופן זהיר ובאמצעות שימוש בחומר ניקוי ייעודי. בסיום השלב הרטוב יש להקפיד על ייבוש מלא ויסודי של כל חלקי הטאבון.
ניקוי אבן טאבון בעזרת חימום מבוקר
החלק החשוב ביותר בטאבון הוא האבן, חימום האבן הוא הסוד בבישול ולכן חשוב מאוד לשמור על האבן ולנקות אותה. הדרך לניקוי יסודי של האבן עוברת דרך חימום מבוקר של הטאבון. הטמפרטורה הגבוהה מסייעת לפירוק הלכלוך והסרת השיירים. הרעיון הוא להתחיל את הניקוי כאשר הטאבון בטמפרטורה נמוכה ולאט לאט להגביר בזמן שמשפשפים את האבן עם מטלית ייעודית ומסירים את הלכלוך שהצטבר בתוכה.
להיעזר בשירות מקצוענים מומחים בניקוי טאבון
ניקיון טאבון הוא פעולה חשובה, אך היא גם תהליך שחשוב לבצע באופן יסודי. לכן, אתם ממש לא חייבים לעשות אותו בעצמכם. יש היום דרך בטוחה וקלה יותר. אתם פשוט יכולים לפנות לקל קלין שמתמחה בניקיון של מטבחי חוץ ופנים ובכלל זה גם בניקיון של טאבונים מכל הסוגים. צרו איתנו קשר כאן: 0532191303
